Naar aanleiding van de vraag van onze klant Frank van de Pavert ‘hebben jullie een koeling voor de kraamstal waarbij de luchtvochtigheid niet oploopt?’ konden wij deze volmondig met ja beantwoorden. De in Wehl gevestigde varkenshouderij van Frank van de Pavert omvat inmiddels 1050 zeugen, 2500 opfokgelten en 2000 vleesvarkens. Optimale leefomstandigheden en hygiëne voor zowel in de stallen als voor de dieren staan bij hem hoog in het vaandel.

De wens van onze klant is om in de zomer(maanden) de 15.000 m³/h lucht per inlaat terug te brengen van 32 naar 20 graden. Om dit te kunnen realiseren is er 60 KW koelvermogen per inlaat nodig. Er is gekozen voor 3 wisselaars van 2000 x 1200 en 3 chillers van 60 KW, welke uitgevoerd worden als warmtepomp, zodat de opstelling in de wintermaanden als verwarming gebruikt kan worden. Door deze verwarming blijft de lucht inlaat minimaal 13 graden, de overige energie wordt in de rest van de installatie gebruikt voor o.a. vloerverwarming.

Doordat het benodigde koelvermogen in de zomer gedekt wordt door de zonnepanelen (deze werken natuurlijk optimaal bij koude vraag) en de verwarming in de winter grotendeels geleverd wordt door warmtepompen kunnen we bijna spreken van een stal die voldoet aan de BENG eisen.

Foto 2: De chiller/warmtepompen zijn op het dak geplaatst.

Foto 3: Voor zowel koud als warm water is er een buffervat geplaatst.

Foto 4: De benodigde kleppen zijn in de technische ruimte geïnstalleerd. Middels de diverse kleppen wordt de koude /warmte gestuurd naar de plek waar deze nodig is.

Foto 5: De besturing is geheel automatisch en middels de telefoon te volgen en te besturen.

Meer weten? Neem contact met ons op Neem contact op
Terug naar het overzicht