Agrarische luchtwassers Biologische Pluimveehouderij
Terug naar het overzicht

Biofilter

Wilt u op een milieuvriendelijke manier de uitstoot van uw dierhouderij terugbrengen? Kies dan voor een biofilter van Prismafilter. Biofilters worden gebruikt in biologische luchtwassers voor stallen met pluimvee, kalveren, varkens en knaagdieren.


Wat is een biofilter?

Een biofilter, ook wel biowand of biobed genoemd, is een biologisch filter dat gebruikt wordt om ammoniak, geur en fijnstof uit stallucht te filteren. Dit type filter wordt vaak als alternatief voor chemische luchtwassers gebruikt. Biofilters werken met biofiltermateriaal uit de natuur zoals houtsnippers, kokosschalen in combinatie met micro-organismen en schimmels. In biofilters worden geen chemicaliën gebruikt tijdens het reinigen van de lucht en dat is beter voor het milieu. Daarnaast is een biofilter zeer geschikt voor het zuiveren van lucht over grote oppervlakken en gaat het filter, afhankelijk van de situatie, één tot tien jaar mee.

Hoe werkt een biofilter?

De werking van een biofilter is als volgt. Wanneer een biofilter verontreinigde lucht reinigt, dan wordt de vieze lucht aan de onderkant van het biologische filter aangevoerd en door een bed van bijvoorbeeld houtsnippers met microben naar boven gestuurd. De microben in de houtsnippers gebruiken de vieze lucht als voedsel. Na een enige tijd komt de schone lucht er aan de bovenkant weer uit.

Omgevingsfactoren voor een goed werkend biofilter

Een goede werking van een biofilter is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Het is belangrijk dat de omgeving van het biologische filter niet te koud of warm is, of te droog of nat, want dat beïnvloed de goede werking van de culturen die in het filter leven. Daarnaast moet de lucht gelijkmatig door het filter kunnen stromen. Ook mag de vervuiling in de lucht niet giftig zijn voor de micro-organismen, anders sterven ze en houdt de werking van het filter op. Vraag Prismafilter gerust om advies voor een optimale werking van uw biofilter.

Meer informatie over biofilters?

Wilt u meer weten over het inzetten biofilters van Prismafilter en hoe deze biologische filters uw stallen en omgeving op een milieuvriendelijke manier kunnen voorzien van schone lucht? Neem dan contact op met onze medewerkers. We helpen u graag met advies op maat over het te gebruiken biofiltermateriaal en het plaatsen van effectieve biofilters.

Meer weten? Neem contact met ons op Neem contact op
Terug naar het overzicht